Vánoční koláč je ideální pro ty, co nepečou cukroví. Všichni na Vánoce chodíme na návštěvy, popřípadě návštěvy chodí k nám, a všichni očekávájí spousty cukroví. Jenže, ne každý má na pečení cukroví čas a ne každého to baví. Rozhodla jsem se udělat recept na koláč, který je jednoduchý a zároveň plný vánoční atmosféry a v porovnání s cukrovím vás nestojí tolik času. Díky tomu, že jablka jsou svařená s rumem a pomerančovou kůrou, koláč krásně voní a opravdu vykouzlí skvělou sváteční atmosféru. Takže si jděte zadělat linecké těsto, nalejte si štamprli vaječňáku a vánoční dezert už máte skoro hotový! Hezký zbytek vánočních dní a hlavně už nikam nespěchejte!
Na 6-8 porcí (koláčová forma o průměru 24-26 cm)
Doba přípravy: 15 minut příprava těsta + 1-24 hodin odpočinek v lednici
20 minut příprava koláče + 40-50 minut pečení
Na linecké těsto:
140 g vychlazeného másla
2 žloutky
70 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
210 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
5 středně velkých kyselejších jablek
250 g modrého hroznového vína (ideálně bez pecek)
1/3 hrnku rozinek (namočených do dvou lžič rumu s troškou vody alespoň 30 minut)
1/3 hrnku nahrubo nasekanýcch blanšírovaných mandlí
1 panák rumu
kůra z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 pomeranče
2 lžíce hnědého cukru
60 g másla
1. Linecké těsto si připravím nejlépe den předem. Máslo nakrájím na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.
2. Než se směs došlehá, prosiju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.
3. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.
4. Troubu předehřeju na 175 °C, koláčovou formu si lehce vymažu kouskem másla a naskládám do ní na tenko vyválené linecké těsto (část těsta si schovám v lednici na okraj koláče a na vykrájení několika hvězdiček). Formu s těstem pak vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 12 minut. Těsto by mělo mělo lehce zezlátnout. Formu vyjmu z trouby a nechám vychladnout.
5. Mezitím si oloupu jablka a nahrubo je nastrouhám do rendlíku. Pak přidám na čtvrtky nakrájené hroznové víno bez pecek. Přisypu slité rozinky, větší část nahrubo nasekaných mandlí a zasypu čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůrou. Přiliju šťávu z poloviny pomeranče, rum a přihodím kousek másla. Celou jablečnou směs vařím v rendlíku pod pokličkou na mírném ohni zhruba 8-10 minut a pravidelně promíchávám. Hotovou směs odkryju a dám se na dokončení koláče.
6. Ze zbylého lineckého těsta si odkrojím malou část na vykrojení hvězdiček a vložím ho zpátky do lednice a z větší části připravím okraj koláče – vyválím tenké proužky, které pak prsty natlačím do okrajů formy. Když mám koláčovku připravenou, vezmu si rendlík s jablečnou směsí. Kdyby jablka pustila moc šťávy a nalila bych ji celou do koláčovky, mohl by se mi koláč rozmočit. Proto směs nabírám jen po lžících a část šťávy v hrnci nechávám. Když mám formu naplněnou, pokapu ji ještě troškou šťávy z rendlíku a posypu zbylými nasekanými mandlemi.
7. Připravený koláč vložím do vyhřáté trouby a peču ho dozlatova, trvá to asi 40 minut. Když je koláč skoro hotový, vyndám z lednice zbylý kousek těsta a vykrájím z něj pár hvězdiček, kterými pokladu koláč a pak ho peču v troubě dalších 8-12 minut. Hotový koláč jemně popráším moučkovým cukrem.