vanocnikolac

Vánoční koláč

Vánoční koláč je ideální pro ty, co nepečou cukroví. Všichni na Vánoce chodíme na návštěvy, popřípadě návštěvy chodí k nám, a všichni očekávájí spousty cukroví. Jenže, ne každý má na pečení cukroví čas a ne každého to baví. Rozhodla jsem se udělat recept na koláč, který je jednoduchý a zároveň plný vánoční atmosféry a v porovnání s cukrovím vás nestojí tolik času. Díky tomu, že jablka jsou svařená s rumem a pomerančovou kůrou, koláč krásně voní a opravdu vykouzlí skvělou sváteční atmosféru. Takže si jděte zadělat linecké těsto, nalejte si štamprli vaječňáku a vánoční dezert už máte skoro hotový! Hezký zbytek vánočních dní a hlavně už nikam nespěchejte!

Na 6-8 porcí (koláčová forma o průměru 24-26 cm)
Doba přípravy: 15 minut příprava těsta + 1-24 hodin odpočinek v lednici
20 minut příprava koláče + 40-50 minut pečení

Na linecké těsto:
140 g vychlazeného másla
2 žloutky
70 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
210 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli

Na náplň:
5 středně velkých kyselejších jablek
250 g modrého hroznového vína (ideálně bez pecek)
1/3 hrnku rozinek (namočených do dvou lžič rumu s troškou vody alespoň 30 minut)
1/3 hrnku nahrubo nasekanýcch blanšírovaných mandlí
1 panák rumu
kůra z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 pomeranče
2 lžíce hnědého cukru
60 g másla

1. Linecké těsto si připravím nejlépe den předem. Máslo nakrájím na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Než se směs došlehá, prosiju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.

3. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.

4. Troubu předehřeju na 175 °C, koláčovou formu si lehce vymažu kouskem másla a naskládám do ní na tenko vyválené linecké těsto (část těsta si schovám v lednici na okraj koláče a na vykrájení několika hvězdiček). Formu s těstem pak vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 12 minut. Těsto by mělo mělo lehce zezlátnout. Formu vyjmu z trouby a nechám vychladnout.

5. Mezitím si oloupu jablka a nahrubo je nastrouhám do rendlíku. Pak přidám na čtvrtky nakrájené hroznové víno bez pecek. Přisypu slité rozinky, větší část nahrubo nasekaných mandlí a zasypu čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůrou. Přiliju šťávu z poloviny pomeranče, rum a přihodím kousek másla. Celou jablečnou směs vařím v rendlíku pod pokličkou na mírném ohni zhruba 8-10 minut a pravidelně promíchávám. Hotovou směs odkryju a dám se na dokončení koláče.

6. Ze zbylého lineckého těsta si odkrojím malou část na vykrojení hvězdiček a vložím ho zpátky do lednice a z větší části připravím okraj koláče – vyválím tenké proužky, které pak prsty natlačím do okrajů formy. Když mám koláčovku připravenou, vezmu si rendlík s jablečnou směsí. Kdyby jablka pustila moc šťávy a nalila bych ji celou do koláčovky, mohl by se mi koláč rozmočit. Proto směs nabírám jen po lžících a část šťávy v hrnci nechávám. Když mám formu naplněnou, pokapu ji ještě troškou šťávy z rendlíku a posypu zbylými nasekanými mandlemi.

7. Připravený koláč vložím do vyhřáté trouby a peču ho dozlatova, trvá to asi 40 minut. Když je koláč skoro hotový, vyndám z lednice zbylý kousek těsta a vykrájím z něj pár hvězdiček, kterými pokladu koláč a pak ho peču v troubě dalších 8-12 minut. Hotový koláč jemně popráším moučkovým cukrem.

vanocnikolac1

vanocnikolac2

vanocnikolac3

vanocnikolac4

vanocnikolac5

vanocnikolac6

vanocnikolac7

vanocnikolac8

vanocnikolac9

vanocnikolac10

vanocnikolac11

vanocnikolac12

vanocnikolac14

vanocnikolac15

vanocnikolac16

vanocnikolac17

vanocnikolac18

vanocnikolac19

vanocnikolac20

vanocnikolac21

vanocnikolac22

vanocnikolac23

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *